Til hovedinnhold

Varmepumpe

Luft-til-luft varmepumpe er den vanligste typen varmepumpe i Norge, og våre elektrikere kan hjelpe deg, enten du skal ha ny varmepumpe eller bytte ut den gamle.

Nærbilde av varmepumpe. Foto.
Foto: Råde Elektro
  • Rimelig
  • Miljøvennlig
  • Fleksibel

Derfor bør du montere varmepumpe

Energieffektiv varme

Å bruke varmepumpe til å varme opp bygningen er en god og energieffektiv måte. Varmepumpen klarer å hente ut energi fra uteluften og tilføre inneluften varme, også når det er ned mot 25 minusgrader ute. Dermed bruker du mindre energi på å oppvarming.

Termostat og tidsstyring

De fleste varmepumpene har en termostat som du også kan sette ulike temperatur gjennom døgnet og uken. Da kan du sørge for at det er godt og varmt når du trenger det, mens temperaturen kan senkes litt når du er borte i kortere eller lengre tidsrom.

Miljøvennlig

I og med at varmepumpen gir mer energi enn den bruker er den med på å senke CO2-utslipp, og regnes som et miljøvennlig tiltak.

Komfort og inneklima

Varmepumpe gir deg en jevn temperatur, og hjelper deg å holde en jevn temperatur. Den renser også for støvpartikler i lufta, og gir deg et bedre inneklima.

Enkel i bruk og enkel å vedlikeholde

Du lærer kjapt å bruke en varmepumpe, og også vedlikeholdet er enkelt. Fra tid til annen bør du støvsuge filteret, for å fjerne støv som har bygget seg opp der. Dersom du ikke gjør dette går effekten ned.

App og Smarthus

Du får varmepumper som er enkle å styre gjennom en app, og du får varmepumper som kan kobles til smarthuset ditt, avhengig av hvilket smarthussystem du har. Begge deler gjør det enda enklere å få god komfort på en energieffektiv måte.

Varmepumpe installert av elektriker i EL-PROFFEN, med et smil. Foto.
Foto: Råde Elektro

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Effektfaktor

Varmepumpe har en effektfaktor, også kalt varmefaktor. Den forteller deg hvor mye varme du får ut av strømmen den bruker. Dersom faktoren er 4 så får du ut 4kWh varme når du bruker 1kWh strøm. Så når effektfaktoren er høy sparer du mer penger enn når den er lav.

Variasjon gjennom året

Effektfaktoren er høyest når det er varmt ute, og går ned når det blir mange minusgrader. Du bør derfor sjekke hvor god effekt varmepumpen din har også når det er 10-20 minusgrader ute. De fleste har god effekt også på lave temperaturer.

Skal du bruke varmepumpen også som airconditon?

Du kan bruke en varmepumpe også til å kjøle ned luften om sommeren. Da bruker du naturligvis strøm, så det er lurt å følge med på strømforbruket også om sommeren.

Få hjelp til å velge

Våre elektrikere hjelper deg å finne en varmepumpe som passer deg og ditt oppvarmingsbehov.

Viktig å tenke på med varmepumpe

Krav og regler

Du får god hjelp av montøren, men de viktigste å tenke på er avrenning av kondensvann, og at gjennomføringen av rør og ledninger mellom inne- og utedelen gjøres på en godkjent måte.

Plassering og antall

Det er viktig å plassere innedelen av varmepumpen på et sted hvor luften strømmer fritt til de rommene som skal varmes opp. Det er også mulig å sette inn flere innedeler, og for mange er det en god løsning.

Utedelen må plasseres et sted hvor den har god tilgang på frisk luft, og helst et sted der den ikke forstyrrer deg. Varmepumpene bråker sjeldent mye, men noe lyd må du regne med.

Design

Det er mange modeller å velge mellom, fra de helt enkle som har et funksjonelt design, til de som er designet for å gli bedre inn i interiøret. Våre elektrikere hjelper deg å finne en som passer deg.

Elektriker installerer varmepumpe, slik ser det ut utenfra. Foto.
Foto: Råde Elektro

Kan du montere varmepumpe selv?

Nei, varmepumpe må monteres av sertifisert personell. Da er du sikker på at den er montert i henhold til regler, og at du får den garantien du ønsker.

Pris for varmepumpe

Varmepumper kommer i ulike størrelser, noe som påvirker hvor god effekt de har, men naturligvis også prisen. Det er også prisforskjell på en varmepumpe som har et rent funksjonelt design og de varmepumpene som har et design som passer bedre inn i interiøret.

Du får kjøpt varmepumpe flere steder. Dersom du kjøper varmepumpen selv må du sikre deg at den du kjøper varmepumpen av også dekker kostnaden ved montering dersom det oppstår feil. Mange butikker gir kun garanti som sikrer deg ny varmepumpe, men dekker ikke kostnaden du får når defekt varmepumpe skal monteres ned og ny skal monteres opp.

Våre elektrikere hjelper deg å finne en varmepumpe som er rett for deg, og gir deg garanti på hele jobben, inklusiv varmepumpen, når du bestiller varmepumpe og installasjon.

Bytte varmepumpe?

En varmepumpe har levetid på 15-20 år. Dersom du har en eldre varmepumpe så kan det nærme seg at du må bytte varmepumpe. Vi gir deg gode råd sånn at du kan vurdere om den du har kan brukes noen år til, eller om det er på tide å bytte nå.

Bestill befaring eller installasjon

Vi har mange elektrikere som er sertifisert til å montere varmepumpe, og de gir deg også gode råd.

Kontakt elektriker nå