Send oss en forespørsel

Varmepumpen – også et møbel

Varmepumpen – også et møbel

TOLGA: Eva Verdich og mannen Joakim er på flyttefot hjem til Tolga, etter mange år i Arendal. Nå går de vinteren i møte med ny varmepumpe på veggen – og et nytt møbel i hjemmet.

Siste flyttelass fra Arendal ankommer om ikke lenge eneboligen på Sjukhusmoen i Tolga, sammen med Joakim. Eva er allerede på plass med døtrene Gudrun og Solgunn på fire og to, og rett over veien bor mamma og pappa.

– Vi hadde rett og slett for lite barnevakt, og derfor valgte vi å flytte hjem igjen til Tolga, smiler Eva. Mannen Joakim har fått ny jobb, og jentene er på plass i barnehagen. Garasjen i huset er revet for å gi plass til Joakims store hobby; ølbrygging. Det var et av kriteriene for å flytte fra hjemstedet Arendal, til Evas hjemsted på Tolga.

Lekker

– Der blir det snart pub, kino og ølbryggeri, forteller Eva. Forrige eier hadde gjort den store oppussingen av huset, og familien kunne nærmest flytte rett inn. Nye tilskudd til interiøret har det derimot likevel blitt, i form av en svart, glanset Kaiteki varmepumpe på stua.

– Min mann så på en annen en først, men den ble for stor. Vi falt for Kaiteki’en fordi den var så fin, og Joakim var veldig klar på at når vi først skulle ha varmepumpe, skulle den ikke se ut som et pissoar, humrer Eva, og går kalde nordøsterdalsvintere i møte med lun varme og fjernstyring. Varmepumpa sørger for bedre inneklima, renser luften og sprer varmen fra fyringen med vedovnen bedre rundt i huset.

Appstyring

– Nå har jeg fått på plass en app så jeg kan styre hele varmepumpa fra mobilen. I tillegg er den veldig stille både inne og utenfor huset, så den høres nesten ikke. Det er ofte ikke tid til å fyre opp om morran, og da er det godt å stå opp til lunt hus. I tillegg er det alltid lunt for jentene å krabbe rundt på gulvet, understreker hun. Flere snedige løsninger har de også fått på plass, som elektronisk låsesystem på ytterdøra

– Vi liker å ha noen smarthus-løsninger, og ikke minst appstyrt fjernstyring av varmepumpa er kjekt å ha.

Møbel

Varmepumpemontør Rune Brendvang fikk pumpa på plass i huset til Eva og Joakim for et par uker siden, og er på plass for å ta den i øyensyn etter at den har gått i noen uker.

– En slik pumpe blir jo like mye et møbel som å ha en praktisk funksjon. Selvsagt må man tilleggsfyre på de aller kaldeste dagene, men en varmepumpe gir den jevne grunnvarmen. Jeg testet på min egen i fjor da utetermometeret viste 36 kalde, og med varmepumpa på 20 grader, klarte den helt fint å holde en grunntemperatur på 18,5 i huset, forteller Brendvang. Stadig nye og oppdaterte løsninger dukker opp på markedet, og varmepumpe er ikke lenger ensbetydende med en svær, hvit plastkasse.

Smarte løsninger

Tilleggsløsningene blir også smartere i takt med at pumpene kommer i nye design.

– Denne og flere andre varmepumper kan styres fra telefonen med en app. Du kan enten justere temperaturen automatisk når du er for eksempel to kilometer unna huset på vei hjem, eller motsatt – at den senker temperaturen når den registrerer at du er en viss avstand unna. Slik kan du sørge for at det er varmt og godt når du trenger det, uten at pumpa går på full effekt når det ikke trengs, sier Brendvang.

Befaring

Han reiser gjerne på befaring for å finne beste løsning for varmepumper til kundene, i tillegg til service på eksisterende varmepumper, kjølehjørner og kjøleanlegg.

– Varmepumpe med appstyring er ikke minst ideelt for hytta, slik at den er lun når du kommer fram, og for å overvåke at det er jevn temperatur slik at vannet ikke fryser. Blir det fryktelig varmt slik som i sommer, så fungerer den også som aircondition, avslutter han.